Vi arbetar med psykoterapeutisk behandling och neuropsykiatriska utredningar av ungdomar. Hos oss får ungdomar och föräldrar hjälp med beteendeförändringar som främjar deras psykosociala utveckling. Vi menar att ett strukturerat och psykoterapeutiskt behandlingsarbete med viktiga behov och resurser leder till ett bestående behandlingsresultat och beteendeförändringar. Behandlingen består av miljöterapi, kognitiv psykoterapi och familjeterapi, individuella kontaktmannasamtal/ART och MI. Hos oss får varje individ professionellt stöd och hjälp utifrån sina förutsättningar och behov.
Vi erbjuder Familjehemsvård, HVB-hem och familjerådgivning till barn, ungdomar och familjer. Tillsammans sätter vi tydliga mål och hittar vägen till ett väl fungerande socialt liv, med ökad självkänsla och positiva förändringar som leder individen framåt i livet.
Norra Stockholms Ungdomshem AB grundades av Socionom Björn Karlsson 2009–2010 i Märsta och Herrestaberg.
Vi är idag en väl etablerad verksamhet, anlitad av Sveriges flesta socialtjänster och finns ramavtal med flertalet av Sveriges kommuner.
När ni ska anlita Norra Stockholms Ungdomshems HVB vård ska ett individavtal upprättas dels när ramavtal finns eller ett direktavtal ska ingå.
Magdalena Rawicka är den ni ska kontakta och upprätta individavtalen med.
Kontaktuppgifter till avtals sekreterare är:
Norra Stockholms Ungdomshem AB, Stockholmsvägen 55, 761 43 Norrtälje.
Vår målgrupp består av:
– Pojkar i ålder 14–19 år.
– Psykosociala problem.
– Neuropsykiatriska problem.
– Skolproblem/inlärningsproblem.
– Omsorgssvikt under lång tid på föräldraplanet.
– Identitetsproblematik, könstillhörighet och religion.
– Relationsproblem/Beteendestörningar.
– Psykisk problematik.
– Identifiering av begynnande avvikande/kriminellt beteende.
– Begynnande/impulsstyrt missbruk.
– Bevittnat våld och utsatts för våld i hemmet av närstående.
Vi utgår från socialtjänstens vårdplan i BBIC, Barns behov i centrum. Utifrån den upprättas en individuell genomförandeplan för varje inskriven ungdom/elev och föräldrar/ god man i samråd med alla berörda parter. Den innehåller tydliga och konkreta mål och delmål för vilka beteenden som behöver förändras under placeringstiden och vilken psykoterapiform som fodras för att ge resultat vad gäller beteendeförändringar.
Genomförandeplanens syfte är att leda ungdomen mot behandlingsmålen som är definierade utifrån vårdplanen, och som är nödvändiga för att uppnå ökat välmående och en åldersadekvat utveckling. Uppföljningen av genomförandeplanen sker i samråd med socialtjänsten. En gång per månad skickas en månadsrapport till socialtjänsten för deras möjlighet att följa behandlingsprocessen.
Vi arbetar med psykoterapi på kognitiv beteendeterapeutisk grund, den ges av leg psykoterapeut, familjeterapi-systemteoretisk grund. Därför innehåller behandlingen, kognitiva tekniker/metoder såsom ART-träning, motiverande samtal, familjeterapi och sociopedagogik. Behandlingen syftar till att ge eleven en positiv självkänsla, god social förmåga, förändringar av destruktiva beteenden, för att kunna fungera som individ samt i relation till andra människor och i samhällsstrukturen.
Norra Stockholms Ungdomshem är ett HVB-hem som arbetar vetenskapsbaserade metoder. Vi vill tillvarata ungdomarnas möjlighet att i en förståelsefylld och välstrukturerad miljö, med ett psykoterapeutiskt innehåll, utveckla och tillvarata elevens/föräldrarnas egen förmåga till ett väl fungerande socialt liv och kunna förändra de beteende som bedöms som livsviktiga. Beroende på hur behovet ser ut hos den unge, föräldrar och socialtjänstens bedömning, arbetar vi med familjesystemet. Vi arbetar med att förändra ungdomens beteende i förhållande till våld, droger och kriminalitet.
På NSU har vi tillgång till psykiater, psykolog och terapeuter som är utbildade inom FFT, KBT, PTSD och Marte Meo. Vi kan därför erbjuda kompletterande insatser runt placeringen såsom individual- och/eller familjeterapi samt traumabehandling. Inom ramen för placering inom NSU kan vi också genomföra neuropsykiatriska utredningar.
Personal inom NSU har lång erfarenhet av behandlingsarbete inom psykiatri, psykosociala behandlingsmetoder och arbete inom socialtjänsten.
Vi använder ett internt kvalitetssäkrande system som gör att vi varje månad kan säkerställa att vi efterlever den kvalitet i verksamheten som lagstiftarna inom HVB-området kräver. Vi har kompetent personal som har adekvata grundutbildningar och olika fördjupande spetsutbildningar som t ex ART-instruktörsutbildning, MI-utbildningar, kognitiv utbildning samt familjeterapi. Personal inom NSU genomgår fortlöpande utbildning i ART, dokumentation och samtalsmetodik.
Koncernledningen består av en ägare. NSUs grundare har lång erfarenhet samt olika specialkompetenser inom områden såsom: socialtjänst, psykoterapi inom individområdet och familjeterapi. Vidare finns högskolekompetens inom ekonomi och företagsledning med mångårig praktisk erfarenhet av framgångsrikt företagande, ledning och företagsutveckling inom vårdområdet.
I styrelsen ingår ordförande Robin Niskanen.
Ekonomin inom företaget har sedan starten 2010 alltid varit stabil och god.