Alla har rätt till en trygg uppväxt med stabila och kärleksfulla vuxna i sin närhet. I ett familjehem bor barn och ungdomar som av någon anledning inte kan bo tillsammans med sina föräldrar. Här får barnen den omtanke, stabilitet och nya krafter de behöver för att utvecklas, oavsett om det gäller en kortare period i livet eller under hela uppväxten. Allt beror på barnets behov.
Vår verksamhet innebär att placerade barn och ungdomar ska komma till en familj med trygga och stabila vuxna med en god känslomässig förmåga, bra samarbetsförmåga, extra tid, känslomässigt och praktiskt utrymme för det placerade barnet. Därför lägger vi stort fokus på att göra kvalitativa familjehemsutredningar för att hitta lämpliga familjehem. Vår verksamhet är anpassad för att ge familjehemmen stöd, handledning och fortbildning av erfarna och kunniga familjehemskonsulenter med hög tillgänglighet.
Vi arbetar på uppdrag av kommuner och tar emot placeringar enligt SoL och LVU. Vår målgrupp är barn och ungdomar i åldern 0-21 år som är i behov av placering med konsulentstöd eller placering med konsulentstöd i kombination med kompletterande insatser. Barn och ungdomar med beteendeproblematik, funktionshinder, social och/eller psykosocial problematik, barn från bristande omsorgsmiljöer och ensamkommande flyktingbarn.
Vårt stöd är avsedd:
– när ordinär familjehemsplacering ej är tillräcklig
– när öppenvårdsinsatser ej är tillräckliga
– inför eller efter placering på behandlingshem
– när hemmaplanslösningar behöver ytterligare insatser under en period.
Vi har bred kompetens och lång erfarenhet av socialt arbete. Vi är alla utbildade socionomer med relevanta vidareutbildningar där var och en har minst 15 års erfarenhet av socialt arbete.
Där ingår bl a:
– socialtjänstens breda verksamhetsområde såsom familjehemsvård, barnavård och familjerätt,
– kurativt arbete inom habilitering och sjukvård,
– stöd till vuxna, föräldrar och familjehemsföräldrar till barn med olika funktionshinder exempelvis inom neuropsykiatri och utvecklingsstörning,
– krishantering och krisbearbetning,
– projektutveckling.
Vi har vidareutbildningar i bl a:
– familje- och nätverksarbete på systemteoretisk grund
– lösningsfokus
– MI (Motiverande intervju)
– Jag och mitt föräldraskap
– Samarbetssamtal
– BBIC (Barns behov i centrum)
– Anknytningsteorier och utvecklingspsykologi
På Norra Stockholms Ungdomshem har vi även tillgång till psykiater, psykolog och terapeuter som är utbildade inom FFT, KBT och PTSD . Vi kan därmed erbjuda kompletterande insatser runt placeringen såsom individual- och/eller familjeterapi samt traumabehandling. Vi har även kvalificerade kontaktpersoner. Inom ramen för placering i familjehem kan vi också genomföra neuropsykiatriska utredningar.
Specialkompetens och kvalificerade familjehem
Vi har specialkompetens när det gäller barn och ungdomar med svår beteendeproblematik, i kris, trauman, kriminalitet, självskadebeteende, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt hedersproblematik. Vi har också kvalificerade familjehem med behandlingskompetens där familjehemmen är utbildade behandlingsassistenter, behandlingspedagoger samt ART-instruktörer.
Våra familjehem bor både centralt i tätort, landsbygd och glesbygd. Några familjehem kan erbjuda boende på gården. I några familjehem finns en vuxen hemma på heltid. Våra familjehem finns över hela landet.
Är du placerande socialtjänst?
Skicka förfrågan via formuläret här eller ring 08-5006 9617.
Bli familjehem – hur går det till?
Här får ni svar på några av de vanligaste frågorna kring att vara familjehem.
Vi söker trygga och stabila vuxna som vill fungera som familjehem på kort eller längre sikt. Vi söker familjer med olika utbildnings- och yrkesbakgrund, med olika kulturell och språklig bakgrund. Det är viktigt att alla i familjen är överens om att ni vill fungera som familjehem och att ni kan erbjuda en stabil, trygg och förutsägbar tillvaro. Det är viktigt att ni har tid, engagemang och känslomässigt utrymme för att ta emot ett barn. Det spelar ingen roll om ni bor i villa, i lägenhet, på landsbygd eller i en stad, så länge barnet kan få ett eget rum.
Titta gärna först på vår familjehemsfilm. Du hittar den till höger på sidan.
Fyll i formuläret här.
Någon utav våra familjehemskonsulenter tar därefter kontakt med er per telefon för en första bedömning om vi ska gå vidare med att utreda er som familjehem. När vi går vidare bokar vi in ett hembesök för att intervjua er. Det är en del av familjehemsutredningen. I en familjehemsutredning ingår förutom intervjuer och hembesök även referenstagningar och registerutdrag.
Ni behöver själva skicka efter registerutdrag från Rikspolisstyrelsen, Socialtjänsten, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan. Det är ett grundkrav för att kunna verka som familjehem.
När ni fått hem registerutdragen ska ni bibehålla dem i oöppnade kuvert.
När hela utredningen är klar görs en bedömning om ni är lämpliga att fungera som familjehem. När ni är bedömda som lämpliga, kommer ni att kontaktas när det finns ett barn eller en ungdom som er familj kan matcha. Det kan ta olika tid. Ni kommer även som nyblivet familjehem att erbjudas en grundutbildning.
Här hittar du länkar till de myndigheter du behöver registerutdrag ifrån:
Rikspolisstyrelsen – utdrag från Misstanke- och Belastningsregistret. Här hittar du blanketten
Kronofogdemyndigheten – beställ skuldfrihetsintyg. Kontakta kundtjänst.
Socialtjänsten – utdrag hämtas från socialtjänsten i folkbokföringskommun.
Försäkringskassan – beställ intyg om vilka ersättningar ni har haft under de senaste fem åren. Här hittar du blanketten
Därefter ska ni skicka alla registerutdrag till oss, utan att ha öppnat kuverten. När vi har fått alla handlingar kontaktar vi er för att boka in ett hembesök och därefter görs en familjehemsutredning.
Ja, vi erbjuder en grundutbildning till våra nyblivna familjehem. Under utbildningen tas olika viktiga frågor upp, bl a hur ett nytt barn kan påverka familjen, samarbetet med socialtjänsten och hur lagstiftningen ser ut.
Som familjehem står ni aldrig ensamma med ansvaret för barnet. Ni har en familjehemskonsulent som finns till för er under hela planeringsprocessen och som ni har regelbunden kontakt med genom inbokade möten och telefonsamtal. Stödet anpassas till ert och barnets behov. Familjehemskonsulenten har hög tillgänglighet. Tillsammans samarbetar vi med socialtjänsten under placeringstiden.
Som familjehem får ni en ersättning från socialtjänsten som består av två delar:
Ett arvode som är ersättningen för det uppdrag ni åtar er. Arvodet är skattepliktig, sjukpenningsgrundande och pensionsgrundande men berättigar inte tjänstepension. Arvodet är inte A-kassa grundande eller innefattar semesterlön eller semesterersättning. Uppdraget räknas inte som en anställning.
En omkostnadsersättning som ska täcka omkostnaderna för barnet. Omkostnadsersättningen är skattefri.
Vill ni läsa mer om ersättning till familjehem kan ni gå in på Sveriges Kommuner och Landstings hemsida.
Sagt om NSU
”En bra och strukturerad familjehemsvård som vi samarbetar med. Vi är stolta över att vi tillsammans tar våra uppdrag på allvar. Ungas välmående står högst på agendan.”
Zia och Maryam – kvalificerat familjehem, 23 mars 2017